META NAME="DESCRIPTION" CONTENT="site met allerlei soorten mandalafiguren"> Allerhande mandala's Allerhande mandala's: July 2005

Tuesday, July 26, 2005

Zonnevogels

De zon als centrum van vogels van allerlei pluimage. Het is een symbool, je kunt de zon beschouwen als God die met allerlei schepsels te maken heeft en een ieder liefderijk ontvangt.

Tuesday, July 19, 2005

Mandala van het ongeboren kind

Deze mandala is gewijd aan het ongeboren kind en de beschermengelen die het moeten behoeden voor alle kwaad. Die engelen zijn in dit geval uitgebeeld als dolfijnen. Deze dieren hebben tenslotte veel met ze gemeen. Het "koordje" aan de bovenkant is de navelstreng, maar je kunt hem ook zien als het zogenaamde levenskoord.

Tunnelboormachine mandala

Niet alleen in de natuur vind je mandala's, ook in de industrie! Dit is een foto van een tunnelboor van ca. 11,3m in doorsnee. De foto is gemaakt in de periode dat ik aan het Westerscheldetunnelproject werkte. Dit is tijdens een projectdag, we gingen de tunnelboor bekijken bij Herrenknecht in Duitsland en zijn toen met het hele groepje op de foto gegaan. Van dit project heb ik ook ooit eens een mandala gemaakt. Ik sta bij een van de schoepen rechts van het midden met een okerkleurig suede jasje aan.

hemels paard

Dit schilderij heb ik gemaakt met met olieverf op MDF plaat. Het paard staat voor vrijheid, ongetemdheid en noblesse. Ik heb het cadeau gegeven aan Silvia, een vertrekkende collega, die nu een goede vriendin geworden is. Zij heeft wel wat van die eigenschappen die ik hierboven beschreven heb :-)

Monday, July 18, 2005

Het ontwaken van een kleine jongen

Deze tekening heb ik gemaakt toen ik samen met mijn zusje Ria een korte aquarelcursus deed. Voor mij was dat een soort vreemdgaan, want ik werkte tot dan toe alleen met olieverf. Dit was dus best spannend om te doen. We hadden de opdracht om iets te schilderen naar een gedicht. Dat ging over een klein jongetje dat net wakker was en alle dingen om hem heen zag. Ik heb er een soort droom van gemaakt, in de ronde vorm van een mandala.



klik op de foto voor een vergroting

Saturday, July 16, 2005

Digitale mandala

Deze mandala heb ik op de computer gemaakt vanaf een foto. Ik vind de kleuren en de vorm mooi geworden.

Friday, July 15, 2005

Liefdesmandala

Mandala met twee vrijende mensen

mandala met vissen

Een cadeautje aan mijn stiefdochter Diana. Ze houdt het meest van mijn dolfijnenschilderijen, maar mijn andere werk vindt ze ook prachtig.

geborduurde mandala

Deze mandala heb ik geborduurd naar een eigen verzonnen ontwerp. Hij was oorspronkelijk bedoeld als een cadeautje voor mijn moeder, die schorpioen als sterrenbeeld had. Helaas heb ik nooit de kans gekregen om het haar te geven. Ze overleed in 1999 voordat ik het klaar had. Ik mis haar nog steeds.

Wednesday, July 13, 2005

Mandala's uit de natuur

Moeder natuur biedt ons vele mogelijkheden om mandala's te zien. Kijk eens naar de huid van een slang, die zit vol met de prachtigste patronen. Of een spinnenweb, de vleugels van een vlinder of een simpele huisjesslak.

(foto Cor Huijgens)

Al deze dieren hebben de kenmerken van een karakteristieke mandala. Ondanks mijn onredelijke angst voor spinnen (ze hebben mij tenslotte nooit iets aangedaan) heb ik wel veel bewondering voor de ingenieuze manier waarop ze hun web bouwen. vooral in de herst, als de ochtendzon voorzichtig door de nevelsluiers heen gluurt. Dan verandert de wereld langzaam in een caleidoscoop vol warme herfstkleuren.

(foto Cor Huijgens)

Het bos oogt dan als een plaatje dat speciaal geschapen is voor een nieuw sprookje. Het is alsof de schepping herleeft. Het spinnenweb hangt als een magisch spiraal vol van glinsterende diamanten. op zulke momenten, als je omgeven bent door de schoonheid van de natuur, dan voel je die goddelijke vonk. en dan besef je weer wat een gelukkig mensenkind je eigenlijk bent.

Monday, July 11, 2005

In den beginne was er...

Niets was er in het begin. Zo wil het verhaal. Over mandala's is al heel veel gezegd en geschreven. Een mandala wordt ook wel een magische cirkel genoemd. Natuurlijke mandala's vind je overal om je heen. Kijk eens in de ogen van een ander en je ziet in de iris meteen al een mandala. Nu kan daar qua schoonheid natuurlijk veel verschil in zitten. Of je nu in de warmfluwelen ogen van je geliefde kijkt of in de waterige bijziende kijkers van de meneer van het postkantoor (ik noem maar een dwarsstraat) kan heel veel verschil uitmaken voor je beleving.
Maar snij bijvoorbeeld eens een sinaasappel doormidden. Als je er oog voor hebt, zal de ronde vorm met stralend heldere oranje vlakjes je meteen opvallen. Let er wel op dat je een verse neemt, anders wijzigen de kleuren enigszins in groen-wit met grijs van de schimmel. En zo stralend oogt hij dan ook niet meer!



Of bekijk eens een madeliefje. Dit tere mini-zonnetje met haar helderwitte rozig omrande stralen is de bloem die bij het sterrenbeeld Ram hoort. Ik ben altijd al verknocht geweest aan dit weidebloemetje. Vroeger als kind maakte ik er kransen van. Toen wist ik nog niet dat dit schatje bij mijn sterrenbeeld hoorde. Maar niet alleen de madelief geeft een prachtige mandala. Er zijn nog legio andere bloemen die hetzelfde effect geven. En wat te denken van het spinnenweb of de nautilusschelp?



Voor mij persoonlijk betekent een mandala een harmonieus geheel van terugkerende elementen, die elk hun bijdrage leveren aan een schepping die voortdurend in beweging is. Er zitten tegenstellingen in zoals licht en donker, verschillende vormen zoals vierkant, rond, elliptisch. En niet te vergeten yin en yang, het mannelijke en vrouwelijke.



In de schepping zijn wederkerende patronen een bekend verschijnsel. Kijk maar naar het universum. Eerst was er de oerknal, een spetterend, gigantisch soort "orgasme" dat de lege ruimte vulde met potentieel leven. Sterren en planeten werden geboren en stierven weer. Op die planeten groeide leven en ook dat stierf weer en werd weer opnieuw bezield door de eeuwigdurende kringloop van het leven.
Let eens op een vuurspuwende vulkaan. Eerst heeft hij een soort ejaculatie. Daarna als het vuur weer geblust is, blijkt de grond eronder vaak heel vruchtbaar te zijn. Ook weer een terugkerend patroon. En zo zijn er nog veel meer vergelijkingen te maken.